Handvatten


Op veel speedpedelecs zit je ietwat in de renfietshouding, dus meer voorover gebogen dan op een normale fiets. Dat is fijn omdat je zo meer gefocust lijkt op de weg. Bovendien wordt je lichaam dan op 5 punten gesteund (handen, voeten en zitvlak) i.p.v. 3. Nadeel is wel dat je polsen en handen meer te verduren krijgen. Dan zijn ergonomische handvatten een must. Veel fietsfabrikanten bezuinigen hierop terwijl dat langdurig meer comfort oplevert. Hieronder wat suggesties.


Een goede toeleverancier is Ergon Bikes, een handelsmerk van RTI Sports GmbH. Deze producten worden soms ook af-fabriek gemonteerd

Er zijn verschillende maten handvatten met verschillende materialen. Heb je een Enviolo of Rohloff draaigreep aan je stuur kies dan de versies met een kort rechter handvat.

Denk ook aan de bevestiging van je spiegel: als die niet óm de buis  klemt maar ín de buis moet het handvat een gat hebben.  


SQLab (handelsmerk van SQLab GmbH dat is afgeleid van "Aesculaap" de beschermer van de artsen / god van de geneeskunde) is dé concurrent van Ergon Bikes op het gebied van sturen, zadels, handvatten, enz. en brengt die produkten vanuit een medische achtergrond op de markt.

Op het stuur hebben je handen vaak maar 1 positie omdat je altijd meteen moet kunnen schakelen of remmen. Bar-ends (hoorntjes) zijn daarom nutteloos of zelfs gevaarlijk. Wil je toch wat afwisseling kies dan voor  de inner-bar-ends. Deze heetten vroeger SpirgripsHierbij kun je de remhendles toch blijven bedienen.

Boven: De 411 op het stuur van een Klever X Speed.

SQLab heeft ze in licentie opnieuw op de markt gebracht onder de naam Innerbarends 411.  In januari 2020 zien we op de website van SQLab dat er zelfs een carbonversie van komt die 3x zo duur is: de Innerbarends 411 R Carbon. Laat je ellebogen naar buiten veren bij verkeersdrempels dan komen klappen zachter aan in je schouders.