TQ


Fabrikant: TQ-Systems GmbH.
Opgericht Duitsland in 1994 als 2 persoons technologie bedrijf en inmiddels uitgegroeid tot specialist voor robotica en de luchtvaartindustrie met 1.650 medewerkers. Zette na deze sterke groei in 2012 de eerste stappen in sterke motoren voor elektrische fietsen met gepatenteerde "pin-ring" technologie.

Voor de speedpedelec is de volgende motor beschikbaar: de HPR Drive 120S, geïntroduceerd tijdens de 2018 Eurobike beurs.

Eigenschappen
120 Nm en 500 W, gewicht 3,9 Kg,
diameter van 144 Mm met een efficiency van meer dan 80%. Sensoren: een snelheidssensor (bij achterwiel, meet de feitelijke snelheid) en een trapkrachtsensor (in de trapas meet de trapkracht van de fietser. Daarnaast kan bij gebruik van de remmen de aandrijving onderbroken worden. Is je accu leeg of staat de motor niet aan dan is die geheel ontkoppeld: dus geen wrijving van de motor bij het fietsen.  

Dit is inmiddels uitgegroeid tot een compleet systeem: aandrijving, accu, elektronica, sensoren, display en connectiviteit. Momenteel in gebruik bij de:

Boven: De HPR Drive 120S toegepast bij de M1 Sporttechnik Spitzing Evolution 2020.


Augustus 2022. TQ presenteert een nieuwe stillere, kleinere middenmotor die voorlopig is voorbehouden voor e-bikes van Trek. Of die ook voor speedpedelecs beschikbaar komt volgen we met interesse.