Vering


Het comfort van speedpedelecs kan vaak beter: fietsen zonder vering zijn in onze ogen minder geschikt als speedpedelec ondanks de moderne dikke banden. Minimaal is voorvering vereist en de “Dual Control” modellen van R&M, waarbij ook achtervering geplaatst is, staan bekend om hun comfort. Achtervering zonder dure naam heeft ook de Klever B serie. Vering maakt het rijden comfortabeler, denk aan de vele verkeersdrempels in Nederland, maar kost wel wat energie. Advies is dan ook om proefritten op diverse merken te maken om te voelen wat je lichaam kan verdragen.

Bij vering denken we eigenlijk aan twee aspecten: comfort en veiligheid. Beide net zo belangrijk bij speedpedelecs omdat je zo een half uur aan het pendelen bent en je daarna nog moet werken.
Vreemd genoeg heeft marktleider Stromer geen enkele fiets met voorvering in haar programma, wel is die optioneel verkrijgbaar voor een fikse meerprijs. Gelukkig behoorden de Stromers tot de eerste met ballonbanden (de Schwalbe Big Ben). Zonder vering lijkt het wel of je rijervaring, stuurgevoel en contact met de weg beter is, maar het is ook beslist Spartaanser. Niet onze keus.

Toch zijn er genoeg die-hards die zonder vering uit de voeten kunnen. Zonder Stromer is de standaard inmiddels inclusief voorvering. Terwijl bij de speedpedelecs afgeleid van de E-MTB wereld voor– én achtervering de standaard is.