Klever


In 2017 kwam de Taiwanese scooterfabrikant Kymco met 2 speedpedelecs op de Europese markt die ook als e-bike uitvoering beschikbaar zijn. Misschien wel dé spin-off van Taiwanees-Duitse samenwerking met een Europees hoofdkantoor in Keulen. De handelsnaam van deze modellen is Klever, een acroniem van Kymco Light Electric Vehicles.

Leuk is dat in de Engelstalige handleiding van het model X Speed uit juni 2017 nog letterlijk de vraag van Keulen aan Taiwan gedrukt werd:
“Attention: in winter, the range can be up to 30% less bij lower batterij capacity due to the lower temperatures. Can you help? What is your suggestion? When we drive the testbikes in winter here in Cologne, the range is much less until 20-30%. Our opinion is, we have to mention this fact in the manual”. Schattig toch?

Klever heeft haar 2 modelseries van 2017 met 2 nieuwe modellen in 2022 uitgebreid. De 2017 modellen waren beide qua design opmerkelijk, geen standaard diamantframe dus. En ze worden goedkoper in de markt gezet dan fietsen van marktleider Stromer.

In 2022:

  • N Rogue 45            (nadere info volgt)
  • Y Muse 45               (nadere info volgt)

In 2021:


Display

De Klever modellen werden begin 2017 uitgeleverd met een verwijderbaar display (links op het stuur). Daarmee werd tevens het anti-diefstal alarm aangezet wat je kon herkennen door een fanfare van piepjes. Het alarm zelf is hoorbaar en blokkeert tevens het achterwiel.
Via het menu in dit display kun je van alles instellen: mate van regeneratie (tijdens remmen of uitrollen) maar ook of je het display wilt koppelen aan de fiets (lock-on). Je fiets kan dan niet met het display van een ander bedient worden. Het display had bij regen soms last van condens dat voorkomen kon worden door het ontluchtingsgaatje achterop dicht te maken.

In 2019 is het display veranderd: het is niet meer verwijderbaar en via 1 van de 2 USB sleutels (Zündschlüssel op zijn Duits) kun je de fiets ontgrendelen. Ook kun je nu zelf instellen hoeveel de 3 ondersteuningsstanden je helpen. Dit past in de algemene tendens van personalisering van de fiets.  

Boven: 2019 display (vast) met daaronder het (soms optioneel verkrijgbare) USB oplaadpunt.


Met de Turbo-knop met bliksemschicht onder het display krijg je 20 seconden lang maximale ondersteuning op afroep. Je kunt hem ook gebruiken als Walk Assist of als starthulp bij wegrijden.

Let op! Vóór gebruik van de Turboknop als Walk Assist moet je de laagste ondersteuningsstand kiezen, anders moet je rennen!

Boven: Klever X Speed 2020


Medio 2020 is de X Speed Pinion met een Pinion versnellingsbak en riem gelanceerd en eind 2020 een 1.200 Wh accu die met een aangepaste rail ook voor oudere modellen toepasbaar zal zijn.

Begin 2020 liep er een Beta test door vrijwilligers van de vernieuwde versie van het X frame: de uitslagen werden realtime door de testers gepubliceerd op de FB groep en het internetforum van Klever.

Dezelfde aanpak kregen ook de Klever X Speed Pinion en de 1.200 Wh accu in 2020.

In 2021 staat de introductie van de X Speed Alpha en de Y Muse 45 op het programma.


1.200 Wh accu

In december 2020 presenteerde Klever zijn nieuwe 1.200 Wh accu. Deze kan de accu's van oudere fietsen vervangen, soms moet dan ook de geleiderail door een zwaarder exemplaar vervangen worden. Informeer bij je dealer.

Boven: Klever's accu evolutie van 570 Wh in 2017, 850 in 2018 naar 1.200 in 2020.

Boven: Klever X Speed 2020 met 1.200 Wh accu en extra Cyrrus Cycles Kinekt zadelpenvering.