Woordenlijst

Hieronder geven we uitleg over de vele afkortingen en woorden. Zonder te vervallen in definities, want die leggen alleen maar vast en voorkomen evolutie.


Woord Omschrijving
ABS Anti Blokkeer Systeem, systeem ter voorkoming van het blokkeren (niet meer draaien) van wielen waardoor ondanks maximale remkracht het voertuig toch bestuurbaar blijft. Het eerste moderne ABS voor auto’s werd in 1978 door Robert Bosch GmbH op de markt gebracht.
Accell Group Europees marktleider in elektrische fietsen en onderdelen daarvoor en accessoires. Verkopen in meer in dan 80 landen, in 2018 zijn € 1,1 miljoen fietsen verkocht met een omzet van € 1 miljard. Eigenaar van fietsmerken Batavus, Sparta, Koga, Haibike, Ghost, Lapierre, Raleigh en Winora en het onderdelenmerk XLC. Circa 3.000 personeelsleden.
Accu Afkorting van accumulator (verzamelaar) die nodig is voor het verzamelen, beheren en uitgeven van de elektrische energie voor de trapondersteuning van de speedpedelec. Ze bestaat uit batterijen en een BMS (Battery Management System).
Actieradius De actieradius of het bereik is de afstand die een voertuig kan afleggen zonder tussentijds van buitenaf energie aan het voertuig toe te voegen. Voertuigen die hun energievoorraad meenemen, hebben een eindige actieradius doordat de hoeveelheid energie die ze mee kunnen nemen beperkt is.
Actieradiusfobie Actieradiusfobie (Engels: range anxiety): angst voor een te kleine accu voor de af te leggen afstand.
AHO Afkorting van Automatic Headlights On. Dit betekent dat bij speedpedelecs het dim- en het achterlicht automatisch aan gaan als de "motor wordt gestart".
BikeTec Zwitserse elektrische fietsen fabrikant opgericht in 1995 in Zwitserland door e-bike pionier Philippe Kohlbrenner en compagnon Reto Bohlen.
Bosch Afkorting van Robert Bosch GmbH, een internationaal technologisch en dienstverlenend bedrijf bestaande uit de divisies automobieltechnologie, industriële technologie, consumentenproducten, energie- en bouwtechnologie. In het boekjaar 2017 bestond de groep uit ongeveer 400.000 medewerkers met een omzet van ongeveer 70 miljard euro. De Bosch Groep bestaat uit "Robert Bosch GmbH" en ongeveer 440 dochter- en regionale maatschappijen in ongeveer 60 landen. Bosch is marktleider in Europa voor middenmotoren van e-bikes en speedpedelecs.
Cargobike Cargobike (Engels voor bakfiets), aanduiding van het marktsegment bij e-bikes en speedpedelecs speciaal bedoelt voor personen- en goederenvervoer.
CBS Afkorting van Combined Braking System, remsysteem waarbij ieder remhendle zowel de voor- als achterrem in de juiste verhouding bediend.
CVT Afkorting van Continue Variabele Transmissie, een systeem van oneindig veel versnellingen binnen een bepaald schakelbereik. Dus zonder tandwielen die dat aantal beperken. Voorbeeld is de Enviolo (voorheen Nuvinci) versnellingsnaaf in het achterwiel.
Delite Modelnaam van een fiets van de fabrikant Riese & Muller (D) en wel hun topmodel dat zich kenmerkt door voor- en achtervering.
ETRTO Afkorting van European Tyre and Rim Technical Organization die een ISO codering voor bandenmaten afgeeft waaronder die van fietsbanden.
ExtraEnergy Duitse organisatie voor onafhankelijke e-bike tests voor consumenten, werkzaam sinds 1992 met een globale uitstraling, ook voor de promotie van Light Electric Vehicles en toebehoren. Beschikt sinds 1997 over een testparcour in Tanna (D) waar fabrikanten hun fietsen vóór de serieproductie kunnen laten testen. Alle fietsfabrikanten en toeleveranciers presenteren hier hun nieuwtjes. ExtraEnergy speelt een grote rol in veiligheid en industriële standaarden (EnergyBus, BATSO Battery Safety Organisation en ISO).
Flyer Handelsnaam voor e-bikes van fabrikant BikeTec AG (Zwitserland).
GPS Afkorting van Global Positioning System, een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem dat vanaf 1967 werd ontwikkeld voor gebruik door de strijdkrachten van de Verenigde Staten. Sinds een 15 jaren ook voor burgers beschikbaar in hun navigatiesystemen.
Greenfinder E-bike en speedpedelec database van de ExtraEnergy organisatie.
HNF HNF Nicolai Afkorting van xonbekendx Nicolai und Freunde, een Duitse fietsfabrikant.
Höfding Handelsnaam van fabrikant Hövding Sverige AB voor een airbag valhelm voor fietsers die met behulp van een valsensor binnen 0,1 seconde tot ontplooiing komt.
IGH Internal Gear Hub, aanduiding voor de Enviolo, Rohloff en Pinion versnellingenbak die geheel ommanteld zijn. In tegenstelling tot de tandwielset / derailleur combi die open en bloot ligt.
Intube Engels voor “in de buis”. Aanduiding voor de plaatsing van fietsonderdelen (bijv. de accu) in de buis of buizen van een fietsframe in plaats van daar buiten. Hierdoor zijn die uit het zicht.
IVT Afkorting van Infinitely Variable Transmission. An IVT can be shifted seamlessly from forward through zero to reverse and back.
Klever Handelsnaam van Kymco voor haar elektrisch ondersteunde fietsen. Acroniem van Kymco Light Electric Vehicles. In Europa vertegenwoordigt door Klever Mobility Europe GmbH die kantoren en productiefaciliteiten in Duitsland, Nederland en Taiwan heeft. Klever heeft een Europees hoofdkwartier in Keulen (D).
Kymco Afkorting van Kwang Yang Motor Co. Ltd., zijnde een wereldwijde fabrikant van scooters e.d., opgericht in 1964 met Japanse roots en een hoofdvestiging in....Taiwan. Jaarlijkse omzet meer dan 1 miljard US dollars. Tevens toeleverancier van Kawasaki en BMW. Oprichter in 2011 van Klever Mobility Europe GmbH voor elektrisch ondersteunde fietsen (e-bikes en speedpedeles).
Leasen Vorm van financiering van een (on)roerende zaak, je fiets, waarbij de leasemaatschappij je fiets koopt (en dus financiert) en jij een maandelijks bedrag voor het gebruik er van betaalt. Hierdoor hoef je niet de aanschafprijs in 1 maal te betalen waardoor je lasten gespreid worden over de leasetermijn.
LEV Afkorting van het Engelstalige Light Electric Vehicles waaronder de E-bike en speedpedelec vallen. Light Electric Vehicles (LEV's) zijn alle 1, 2, 3 of 4 wielige voertuigen met een elektrische motor of combinatie daarvan met menskracht. Daaronder vallen monowheels, hoverboards, skateboards, scooters, self-balancing vehicles, fietsen (waaronder speedpedelecs), mopeds, motorfietsen, quad's, enz. Technisch gezien zijn LEV's voertuigen die vallen onder de Europese L-categorie maar ook een aantal die daarvan zijn uitgezonderd.
NTA Nederlands Technische Afspraken: door de NEN gepubliceerde afspraak, voor het vastleggen van de laatste stand van zaken van een snel veranderende technologie, die sneller en goedkoper is dan een norm. Als in NTA 8776 voor helmen voor speedpedelecs.
Nuvinci Handelsmerk van Fallbrooks Technologies (USA) voor een achterwielnaaf met oneindige versnellingen voor onder andere fietsen. De naam heeft een relatie met Leonardo da Vinci die in het jaar 1490 een tekening maakte van, wat vele denken, de werking van een continu variabele transmissie (CVT). Sinds 2018 is de handelsnaam vervangen door Enviolo. Fallbrook technologies heeft nevenvestigingen in China en Europa.
Ontube Engels voor “op de buis”. Aanduiding voor de plaatsing van fietsonderdelen (bijv. de accu) boven of onder de buis van een fietsframe i.p.v. in de buis zelf. Hierdoor zijn die in het zicht.
Pedelec Afkorting van het Engelstalige Pedal Electric Cycle oftewel een elektrische fiets met trapondersteuning. Volgens de EU en nationale regelgeving is de snelheid, van de elektrische aandrijving, begrensd op 25 Km/Uur. In de volksmond ook wel E-bike genoemd.
S-pedelec In Duitsland gebruikelijke aanduiding voor de speedpedelec.
Spedelaar De berijd(st)er van een speedpedelec.
Speedpedelec Samenvoeging van de Engelstalige woorden "speed" en "pedelec" (zie aldaar). Oftewel een elektrische fiets met trapondersteuning waarbij de maximale snelheid, volgens de EU en nationale regelgeving, van de elekrische aandrijving is begrensd op 45 Km/Uur.
Woord Omschrijving
Spurcycle Amerikaanse fabrikant van fietsbellen die zich kenmerken door hun Tibettaanse klank.
Stromer Handelsnaam van MyStromer AG, een elektrische fietsfabrikant uit Zwitserland, die in 2009 de eerste speedpedelec met intube accu ontwikkelde die zich kenmerkte door 26 inch wielen, ballonbanden en het ontbreken van vering.
TDCM TDCM Corporation Ltd. (Taiwan) fabrikant van elektrische motoren voor de automobiel industrie en achterwielmotoren voor Light Electric Vehicles (E-bikes en speedpedelecs). Vaak voorzien van opdruk van het fietsenmerk. Presenteerde in 2019 een achterwielmotor met geïntegreerde 5 versnellingsbak.
The Green Wheel Amerikaanse elektrische fietsenwinkel in de regio San Francisco met een groot groen hart.
Walk Assist Knop op de fiets waarmee je de elektrische aandrijving laat helpen de fiets te duwen. Veelal gemaximeerd op 6 Km/Uur.
Winkeldochter Een onverkoopbaar artikel dat lang in een winkel ligt en de winkelier daardoor blijvend zorgen kost. Wordt uiteindelijk met hoge korting te koop aangeboden waardoor je alsnog je slag kunt slaan.