Accu


Plaats van de accu.

Een accu achterop de bagagedrager is allang uit den boze en eigenlijk ook niet slim voor een normale e-bike vanwege de instabiliteit. Ga maar eens bij het stuur staan en beweeg het stuur van links naar rechts gezien vanuit de rijrichting. Bij een omafiets met een enkele framebuis voel je de accu van links naar rechts zwiepen: geen geruststellend gevoel. Heb je een accu tussen voor- en achterwiel, net boven of achter de trapas, dan zwiept de fiets van achteren niet. Kijk maar eens bij de oudere Flyer en Kalkhoff modellen met de accu op de achtervork tussen zitbuis en achterwiel. Deze fietsen hebben daardoor ook een langere achtervork en ook een langere wielbasis waardoor de rechtvooruitloop van de fiets beter is doch minder wendbaar.

Omdat de actieradius (net als bij de e-car) steeds belangrijker is worden standaard Bosch accu’s in plaats van 300 Wh of 400 Wh al minstens 500 Wh en vanaf 2020 625Wh. Dit geldt niet alleen voor alle speedpedelecs met Bosch accu’s maar ook voor het merk Klever: 370, 470, 570 en sinds 2019 850 Wh met plannen voor 1200 Wh in 2020. Stromer begon 10 jaar geleden met een 600 Wh en heeft al jaren als grootste een 983 Wh: meer ruimte is er niet in de onderbuis. Net als de Stromer had de Grace One 7 jaar geleden al intube accu’s. Klever heeft bij haar X modellen gekozen voor een “loopframe” design waar de accubox juist zichtbaar blijft, hierdoor hebben zij ruimte te over voor grotere accu’s.

Boven: Klever opengewerkte accu 2017, Wh 370 of 470 of 570, wie weet het?


In je accu zit ook een scala aan chips die een gelijkmatige (ont)lading van de accucellen moet garanderen zodat je geen dip in de powerafgifte krijgt. De moderne fietsaccu bestaat gewoon uit batterijen. Voor een 500 Wh accu heb je dan batterijen die met bedrading aan elkaar gekoppeld zijn en aan het BMS: een batterij management systeem. Dat BMS moet natuurlijk ook exact kunnen meten hoeveel power er nog in zit want o.a. dat bepaalt je nog af te leggen afstand oftewel de actieradius.

Voor de Bosch accu zijn er nog wat weetjes. Zo beschouwt Bosch een accu als versleten bij 80% restcapaciteit (vast te stellen via de diagnosetool van de fietsendealer). Heeft je accu nog 95% van zijn capaciteit is die dus al voor 25% versleten! Check de pagina voor Bosch accu's.